De 7 redenen waarom je niet zonder Rol kunt

Posted by ProfessioneelZijn
Hits: 7612
4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Elke rol die we vervullen heeft een eigen dynamiek aan gedragingen. Op die manier geven we kleur aan onze rol. Een rol geeft identiteit, maar je bent er niet van afhankelijk. Je vervult vele rollen, als voertuig om je te verbinden met de ander. Wat maakt een rol nu zo bijzonder?

 

1. Een rol geeft duidelijkheid

Zonder ons daar altijd even bewust van te zijn, schakelen we naar verschillende rollen als ouder, zus, broer, partner of professional. Steeds opnieuw een andere rol in een bepaalde situatie en context. De rol die je op dat moment inneemt maakt duidelijk wie je bent, waar je voor staat en wat je doet. Professionaliteit heeft dan ook veel te maken met de vaardigheid om bewust rollen te activeren of uit te schakelen.

2. Een rol geeft verbinding

Je kunt een rol beschouwen als de verbinding tussen jou als persoon en het systeem (privéwereld, professionele- of organisatieomgeving) waarin je op dat moment functioneert. De rol is dan een brug tussen je binnenwereld en de buitenwereld. Sterker nog: zonder rol ben je er niet, doe je niet mee en heb je geen betekenis. 

3. Een rol geeft energie

Als je een rol vervult die goed bij je past, die aansluit bij je vaardigheden en talenten, merk je automatisch dat het lekker loopt. Je kijgt zaken makkelijk voor elkaar, tegenslagen zijn opeens uitdagingen en je zit goed in je vel. Je straalt gewoon uit dat je in de juiste rol zit en onvermijdelijk zien anderen dat ook! 

4. Een rol geeft focus

Wanneer je goed beseft welke professionele rol je vervult en met welk doel je uitvoering geeft aan die rol, weet je precies wat je moet doen en wanneer je moet handelen. Alles wat buiten je rol valt is in beginsel niet van jou. En het maakt je bewust wanneer je oneigenlijke rollen krijgt opgedrongen. Dat gebeurt nog al eens in organisaties en leidt op een of andere manier altijd wel tot spanningen.

5. Een rol geeft zelfsturing

Een professionele rol is veel specifieker en dichter bij jezelf dan een functie of het moeten voldoen aan voorgeschreven competenties. Op het moment dat je begrijpt welke rol je hebt en wat er van je verwacht wordt dan weet je ook welke vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden. Dan is leren een opeens proces van binnenuit, iets wat je graag wilt en waarvoor je gemotiveerd bent. En dat leert zoveel leuker en sneller! 

6. Een rol geeft ruimte

Bewust weten en ervaren dat je rollen vervult geeft veel meer keuzemogelijkheden in je werk. Je bent niet de professional, je vervult een overeenkomstige rol als professional. Door met afstand naar je eigen rollen te kijken kun je flexibel schakelen tussen rollen. Kritiek en dingen die fout gaan kun je beter relativeren. Je gaat soepeler om met weerstanden en je kunt je doelen veel makkelijker afstemmen met anderen. 

7. Een rol geeft uitdrukking aan jezelf

De manier waarop uitdrukking wordt gegeven aan een rol is de weerspiegeling van je essentie. Het gaat om denken, voelen en handelen vanuit je volle vermogens. Je authenticiteit en je ware zijn geven kleur en scherpte aan je rol. Als je dit echt beseft en voelt, werk je vanuit je kracht, vanuit je spontaniteit en creativiteit. Precies dit verschil maakt je zo mooi anders en bijzonder.