Wat zeggen de koplopers in onze VUCA wereld over Talent Management?

Posted by ProfessioneelZijn
Hits: 3139
4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VUCA world
Onze maatschappij wordt gedreven door technologie, klantervaring, regelgeving en nieuwe bedrijfsmodellen. De veranderingen die bedrijven doormaken volgen elkaar op in een steeds sneller tempo binnen een continu veranderende omgeving. De term VUCA (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous) omschrijft de wereld waarin wij ons op dit moment als mensen en organisaties bevinden.

De wereld om ons verandert continu, is onzeker, complex en dubbelzinnig. Een wereld waarin bedrijven moeten leren te voorspellen, verschillende krachten tegelijk moeten beheren en leren omgaan met de vele interpretaties van de werkelijkheid. Dit alles binnen sterk dynamische markten met vele nieuwe spelers.

Huidig Talent Management
Veel van de huidige Talent Management systemen zijn ontworpen voor een stabiele en voorspelbare omgeving. Denk aan de jaarlijkse beoordelingsrondes, een vaste functiestructuur en statische HR systemen. In de afgelopen jaren hebben onderzoeken (o.m. Deloitte en McKinsey) aangetoond dat de praktijk van Talent Management niet meer aansluit bij de bedrijfs- en informatiebehoeften als snelheid, kwaliteit en tijdigheid. Uit onderzoek van PWC uit 2016 blijkt dat talentontwikkeling, personeelsverloop en het ontwikkelen van een performance cultuur topaangelegenheden zijn voor CEO's als hen wordt gevraagd hoe ze hun bedrijf klaar moeten stomen voor deze nieuwe wereld.

Koplopers in Talent Management
Internationale topbedrijven als Google, Uber, Amazon, die toonaangevend zijn in een VUCA-omgeving hebben allemaal een nieuw bedrijfsmodel gecreëerd. Dat bestaande bedrijfsmodellen verstoort, toonaangevend is op het gebied van innovatie of een voorsprong heeft in hun sector op het gebied van digitalisering. Deze koplopers hebben van Talent Management een wezenlijk onderdeel gemaakt van hun strategie en bedrijfsvoering.

Nieuw Talent Management
Doel van het nieuwe Talent Management  is om ontwikkeling en inzetbaarheid van alle mensen binnen de organisatie te versnellen, de wendbaarheid van de organisatie te vergroten en bedrijfsprestaties te maximaliseren. De belangrijkste ontwerpelementen van het nieuwe Talent Management zijn:

  • Een systeem gericht op performance ontwikkeling met meer impact, op basis van continue feedback in plaats van bestaande kwartaal - en jaarcyclus. Met gebruik van eenvoudige online feedbacktools.
  • Een geïntegreerde aanpak van prestatiebeheer, talentidentificatie, loopbaan- en ontwikkelingsplanning, opvolging en bemensing. Als motor voor wendbaarheid  en een nieuwe inrichting van het HR proces.
  • Een flexibele en transparante Talent Mobiliteit aanpak om vaardigheden en ervaringen van medewerkers binnen de organisatie te verbreden. Werving, talentontwikkeling en mobiliteit moet als één proces worden benaderd. Waardoor organisaties optimaal gebruik kunnen maken van interne aanwezige talenten en talenten in de markt.
  • Een agile leiderschapsontwikkeling die gebruik maakt van nieuwe leerformats, met name sociaal leren en coaching als verbindende vaardigheden. Binnen een cultuur waar waarden dienen als belangrijk element voor selectie, ontwikkeling en promotie.
  • Een leider en werknemer gedreven Talent Management, het eigenaarschap ligt primair bij het management in plaats van bij HR. Gebaseerd op inzet van voorspellende- en big data-analyse in plaats van zwaar opgetuigde HR systemen en processen.

Als we naar de eerder genoemde koplopers kijken en de manier waarop ze Talent Management inzetten, betekent dit voor het overgrote deel van de bedrijven het afschaffen van traditionele HR-tools. Zoals competentiemodellen, functiestructuren, ontwikkelings- en loopbaantrajecten en ‘one size fits all’ talent- en leiderschapsprogramma's. De koplopers zijn in staat gebleken de interne mobiliteit drastisch te verhogen en wervingskosten sterk te verminderen. Men heeft een vermindering van administratieve lasten en allen ervaren duidelijk een sterke toename van medewerkerstevredenheid.

Wil je een keer samen brainstormen over Nieuw Talent Management? Maak dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een gratis strategiesessie.