Laat jij de Young Professional pompen of verzuipen?

Posted by ProfessioneelZijn
Hits: 1867
3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mijn eerste baan
Herinner jij nog je eerste baan? Dat de inwerkperiode erg leuk was, maar toen je echt aan de slag moest het flink verwarrend kon zijn? Voor mij was het in ieder geval behoorlijk zoeken en ik kon het toen niet duiden. Het gaf me een behoorlijk onzeker gevoel en ik voelde me falen, had ik niet een ander beroep moeten kiezen? Na veel vallen en opstaan en zeker door de jaren heen word je gepokt en gemazeld, maar kan dit niet anders?
Soms een politieke arena

De huidige organisatievormen zijn complexe samenwerkingsverbanden. Voor jonge en onervaren medewerkers is het een hele opgave om je weg te vinden in de jungle van de moderne organisatie. Vooral professionele omgevingen hebben het kenmerk een politieke arena te zijn. Sommigen ervaren het als een regelrechte slangenkuil en dat kan behoorlijk bedreigend zijn. Ook voor de ervaren werker lastige materie, maar je wordt zeker als Young Professional écht in het diepe gegooid.

Rolonduidelijkheid als onderbelichte stressfactor
Niets is zo belangrijk voor een medewerker als weten wat er verwacht wordt. Welbevinden en betrokkenheid, maar ook efficiëntie en kwaliteit: het komt allemaal in gevaar als medewerkers rolonduidelijkheid ervaren. Rolonduidelijkheid heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de prestatie van de medewerker, maar ook voor zijn of haar welzijn. Het is bekend dat onduidelijke rolvervulling een belangrijke oorzaak is voor ziekteverzuim. Werken aan rolbewustzijn is dus direct investeren in duurzame inzetbaarheid.

Het gaat efficiëntie, kwaliteit en weerbaarheid
De manier waarop je als professional duidelijk je rol vervult werkt door in efficiëntie, kwaliteit en weerbaarheid. Hoe ga je om met rolonduidelijkheid of rolconflicten? Hoe kun je een rol vervullen vanuit kracht en eigenheid? Hoe beweeg je soepel binnen het krachtenveld van de organisatie? Hoe voorkom je klassieke missers? Als duidelijk is wat van een medewerker wordt verwacht, verminderd dat stress en dat heeft positieve invloed op de tevredenheid en betrokkenheid. Werken aan rolbewustzijn betekent dat je leert waarnemen. En afhankelijk van de situatie bewust bent van de meest passende rol en positie. Je krijgt overzicht en weer grip op je rol.

Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Dus juist nu het moment om extra aandacht te besteden aan het thema rolonduidelijkheid. Rolbewustzijn is immers dé basis voor elke organisatie. Organisaties moeten hun talenten koesteren, zorgen dat werkers betrokken en bevlogen kunnen werken. Te beginnen met de Young Professional. Het kan wel degelijk anders.

Meer weten? We hebben voor Young Professionals een enerverende workshop ontwikkeld: Omgaan met Rolonduidelijkheid