De maskers die wij dragen

Posted by ProfessioneelZijn
Hits: 2337
4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Hoewel iedereen graag zegt onszelf en gelukkig te zijn, lukt dit eigenlijk maar weinigen. We steken onbewust veel energie in het ophouden van onze buitenkant. De maskers die wij dragen en de sociaal wenselijke rollen de we spelen.

We zijn vanaf kind af aan getraind in het verwerpen van onze diepere gevoelens, zeker wanneer deze onplezierig of ‘fout’ zijn. Pijnlijke gevoelens blijven er alleen als we ze onderdrukken. Ze blijven dan in ons onbewuste hangen. Als we onszelf toestaan ze te voelen, ontstaat ruimte en zullen ze hun natuurlijke weg volgen om uiteindelijk op te lossen.Onze schaduwdelen

Als verdedigende en heftige reactie op de ander komt de pijn van afwijzing, het er mogen zijn, opeens naar boven. Plotseling zijn we in contact met onze schaduwdelen. Dat zijn die kanten aan onszelf die we eigenlijk het liefst niet zien en verdringen. Deze komen naar boven als we de ander veroordelen en afwijzen. Wanneer je oordeelt over de ander, oordeel je eigenlijk over een stuk in jezelf. Wat je denkt en zegt over de ander vertelt immers veel meer over je zelf, je schaduwkanten.

Angst voor succes

Het zijn ook deze schaduwkanten die verhinderen om je talenten naar buiten te brengen. Talenten komen diep van binnenuit en zijn vaak ingekapseld in en onderdeel van pijnlijke gevoelens en (opvoedkundige) ervaringen. Je kunt er niet goed bij omdat je ze hebt leren verdringen. Mag je er wel zijn en je talenten naar buiten brengen? Dit is de wel bekende paradox van ‘angst voor succes’. Je kunt het maar je durft het niet en daarom kan je het ook echt niet. Door welke onderliggende oorzaak dan ook. Of wil je juist dát ontdekken? 

Ontdek je competenties makkelijker dan talenten?

Omgekeerd geldt ook dat je ergens heel goed in denkt te zijn en zeker weet dit is vast mijn talent. Alleen je bent vergeten dat je altijd hard hebt moeten werken, je enorm je best hebt gedaan om die vaardigheden te verwerven. Met als belangrijkste drijfveer het niet afgewezen willen worden, het willen voldoen aan een beeld en verwachting. De nog steeds doorwerkende druk van ouders, leraren en later je bazen in je loopbaan. Herken je dit ergens? Dan kun je er zeker van zijn dat deze vaardigheden vooral verworven competenties zijn. Daar is overigens niets mis mee, je kunt er ver mee komen. Talenten zijn echter moeiteloos en geven je een staat van flow, waar ruimte en tijd niet meer lijken te bestaan. Interessant om te ontdekken, vind je niet? Nu alleen nog hoe doe je dat?

Zicht op de onderstroom

Hier ligt ook de drijfveer voor ProfessioneelZijn, 'making a difference being you’. Want daar gaat het om, wees jezelf en leer voluit te leven. Jung noemt dit de weg van individuatie, je binnenwereld naar buiten brengen. Bij teamontwikkeling is dit vergelijkbaar met 'de onderstroom' naar boven brengen. We beschikken over een bijzondere Talententest om het onbewuste helder te maken en talenten te ontsluiten. De ACT online Talentscan . Een unieke online tool om Professionals en Teams op weg te helpen naar meer effectiviteit, energie en plezier in werken en leven.